Duminică, Mai 27, 2018
07.01.11

Cinci paşi obligatorii în alegerea unei vopsele lavabile de interior

frontpage

Am fost întrebat de nenumărate ori cum se alege vopseaua lavabilă. Uneori, a fost prea târziu. Înainte să faceţi o achiziţie importantă, parcurgeţi cei cinci paşi obligatorii în alegerea unei vopsele lavabile, pe care vi-i prezint mai jos.

1. Ce fel de cameră trebuie să zugrăvim? Fiecare cameră (baia, bucătăria, dormitorul, dormitorul copiilor, sufrageria sau holul) necesită un anumit tip de vopsea lavabilă. Pentru camerele unde avem umezeală sau condens (să sperăm că numai baia şi bucătăria) trebuie să alegem o vopsea lavabilă care să permită respiraţia peretelui dar şi să prevină apariţia mucegaiului. Există, în acest sens, o gamă largă de vopsea pentru bucătărie şi baie. În camera copilului şi pe holuri trebuie să alegem o vopsea lavabilă rezistentă la lovituri şi cu grad înalt de lavabilitate. Pentru celelalte camere putem alege o vopsea obişnuită. În cazul în care este de zugrăvit toată locuinţa, trebuie să găsim o combinaţie de vopsele lavabile care să satisfacă toate cerinţele!

2. Cum arată suportul pe care trebuie să aplicăm vopseaua? Ştim cu toţii că suportul pe care se aplică o vopsea lavabilă trebuie să fie cât mai ferm, neted şi fără straturi vechi de vopsea, humă sau var. În cazul în care avem humă, aceasta trebuie neapărat curăţată, suportul trebuie spălat şi apoi gletuit. Dacă suportul a fost zugrăvit cu altă vopsea lavabilă, peste aceasta se poate aplica vopseaua lavabilă aleasă, însă înainte trebuie să aplicăm o amorsă. Pentru pereţii care au fost zugrăviţi cu var, se spune că merge să aplicăm vopseaua lavabilă, însă eu nu vă recomand. Varul formează un strat destul de dur şi poate ascunde sub el multe imperfecţiuni ale suportului, care, la aplicarea vopselei noi, pot crea probleme. Concluzia este următoarea: dacă suportul nu este pregătit corespunzător, riscăm să cumpărăm vopseaua degeaba.

3. Cât de spaţioasă şi de luminată este camera? Ne interesează acest lucru pentru a ne decide dacă să zugrăvim cu nuanţe deschise sau mai închise. Ştim cu toţii că o cameră slab luminată trebuie să o zugrăvim în nuanţe cât mai deschise sau chiar alb. O cameră luminată ne permite să ne jucăm cu paleta de culori.

4. Cum va fi mobilată camera? Nu alegeţi niciodată nuanţa unei vopsele lavabile fără să luaţi în calcul obiectele de mobilier care vor exista în cameră, după terminarea lucrării. Încercaţi să asortaţi culoarea pereţilor cu culoarea predominantă a mobilierului. De asemenea, o cameră cu foarte multe obiecte de mobilier de culori diferite, care iau din spaţiu şi din lumină, se recomandă să se zugrăvească în culori cât mai deschise.

5. Ce buget avem la dispoziţie? Aceasta este o problemă foarte importantă, pe care o ştim cu toţii. Dacă avem bani, ne putem permite vopsele super-lavabile, cu grad mare de lavabilitate, care să reziste la cât mai multe cicluri de spălare. Ne putem gândi la vopsele mai noi, cu fel de fel de aditivi în ele. În cazul în care stăm mai rău cu bugetul, ne putem gândi la vopsele obişnuite, care ne ajută foarte bine să ne facem treaba, dacă ţinem cont de primii patru paşi detaliaţi mai sus.

Ultimele postări pe forum

Cine e online

Avem 18 vizitatori online

Știri Ziarul Oamenilor Buni